top of page

Peerd van Ome Loeks

Het Peerd van Ome Loeks heeft een drukke tijd achter de rug.

In de nacht van zondag op maandag 24 september was het plots van zijn sokkel gelicht op zijn plekje op het Stadsbalkon vóór het NS-station.

Eventjes was de stad in rep-en-roer!

Wat was hier gebeurd?

Een brutale actie van de Politieke Partij “100% Groningen”, die een paar weken eerder al, bij monde van fractievoorzitter Marjet Woldhuis, had laten weten dat het peerd een betere plek om te grazen verdiend! Wat “Manneke Pis” is voor Brussel, is het “Peerd van ome Loeks” voor Groningen: een belangrijk en internationaal bekend icoon!

Of was er sprake van wederom een grote grap van FC Heereveen-fans, die er al vaker blijk van hebben gegeven het leuk te vinden om een stukje met ons Peerd uit rijden te gaan?

Het werd er allemaal niet duidelijker op toen het Peerd ook nog eens werd gesignaleerd op verschillende andere plekken:

Zo werd het Peerd al snel gezien op de Friese kant van de dijk in Lauwersoog. Maar daar niet alleen: even later was het Peerd ook te zien op een ponton, in het water bij de Groninger ambassade in Leeuwarden.

Gelukig bleek het hier in beide gevallen om een en dezelfde replica te gaan:

De actie om het beeld zogenaamd naar Lauwersoog te 'verhuizen' is een knipoog naar het Friese theaterspektakel De Stormruiter. De Stormruiter is onderdeel van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Het is een voorstelling met honderd Friese paarden en gaat over de oorsprong van het Friese paard. 'De bloedlijn daarvan komt van over de grens, van het Groningse paard. Specifiek een wit paard zoals ook dat van Loeks', zegt Sieger Dijkstra, van Wadden uit de Schaduw, dat achter de actie zit.

Foto: André Eijkenaar

(foto: André Eijkenaar)

Het echte Peerd was echter naar een geheime locatie gebracht om daar weer even helemaal netjes opgeknapt te worden. 'De onderkant is compleet behandeld en we hebben hem weer schoongemaakt', zegt Van Dijk. 'Hij is in de coating gezet. En nu hij weer op de plek staat, komt er nieuwe natuursteen om de sokkel.

Dat het peerd helemaal van de plek moest, was volgens Van Dijk noodzakelijk. 'Want het ijzer aan de onderkant was ook helemaal aangetast. En dat moet niet doorroesten.'

En sinds 9 oktober staat het weer rustig en tevreden te grazen op zijn vertrouwde plek.

Braaf beessie!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page