top of page

tegen de wind in


Vanaf Stad naar het zuid oosten en op de fiets. Mooi herfstweer, met afwisselend zon en dreigende wolken. Het doel van onze tocht is de Oostpolder/Onnerpolder, ten zuiden van Haren en ten westen van Onnen. Sinds de gemeentelijke herindeling van Groningen een gebied binnen de gemeente grenzen van Groningen. Ik ben op zoek naar een pad dat leidt naar de Paling rokerij Vos, je kan daar ook iets drinken. Vandaar kan je een pontje nemen naar de overkant van het Drentsche Diep en kom je in Meerwijck, een recreatie gebied in Hoogezand.

Maar ik vergis me in de afslag en neem er een te vroeg. Ik fiets langs een bosje en even verder langs een futuristisch bouwsel. Kunst?

Het blijkt een machine te zijn die de luchtvaart gebruikt voor de navigatie, vliegveld Eelde/Groningen is niet ver. Links van me een drassig veld met een enorme kudde rossige runderen die me nieuwsgierig aanstaren. Een gids van het Groninger Landschap komt me tegemoet. "nee naar Hoogezand kom ik hierlangs niet, dan moet ik terug". Ik fiets door en kom aan bij een betonnen bak. Als ik er omheen loop lijkt het bijna een theaterbak met een tribune. Het is het Onnerpolder Gemaal..

Bovenop heb je een prachtig uitzicht. "Je bent nooit alleen", vertelt mij even later een aardige man die er ook op geklommen is.

Hij raakt niet uitgepraat over dit prachtige stuk natuur. Het is één van de grootste moerasgebieden van West Europa, dat ooit aan het eind van de vorige eeuw aangelegd is om de stad droge voeten te laten houden. En nu een gebied dat zeer rijk is aan vogels. Hij gaat er elke dag heen met zijn verrekijker. Even turen . Er zit hier van alles, Bevers, otters, heel veel soorten ganzen, de wit wang stern die zeldzaam is in Nederland en de Zeearend.

"Als er opeens onrust is in de lucht dan dreigt er gevaar" En ja hoor, hij spot hem in een grote groep ganzen. Wat een machtig gevoel moet dat zijn. En ik ga hem vast binnenkort zien als ik mijn verrekijker wel bij me heb.
Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page