top of page

Opbakken

Weer of geen weer, ik ga op zaterdag als het even kan naar de markt. En dan bedoel ik de warenmarkt op de Vismarkt in Groningen. Want van alle markten die ik ken vind ik dit de mooiste.

Niet alleen is de plek erg mooi: De Vismarkt.

Fraai ingesloten door de Der Aa-kerk en de Korenbeurs aan de westkant en de grote markt aan de Oostkant met d'Olle Grieze.

Dat is overigens de bijnaam voor de Martinitoren in het Gronings. Maar hoe die daar aan komt vertel ik nog wel een keer.

Aan de Zuidkant, de stille kant, prachtige oude panden waar vroeger de gegoede burgers van de stad woonden en aan de noordkant de winkels. Daartussen die warenmarkt die niet alleen op zaterdag, maar ook op de dinsdag gehouden wordt. Als je er op de dinsdag rond het scheiden van de markt komt dan barst het van de Marloesjes ,de Sylvia’s, de Jan-Joosten en de Diedericks die nog snel even inkopen doen voor hun studentenhuis.

Op zaterdag weer heel ander volk. Van alles. En je komt er altijd bekenden tegen. Praatje hier, een knikje daar (wie was dat ook alweer?). Veel Oosterburen die met kilo’s kaas en vis de markt af strompelen.

Wat ik zo gaaf vindt is dat je er zoveel verschillende dingen kan kopen. De hele wereld ligt er in de kraam. De meest exotische vruchten, groentes waar ik nog nooit van gehoord heb. Een soort komkommer maar dan rimpeliger . “Heel bitter, maar erg goed tegen suikerziekte” wist de koopman mij te vertellen.

En vis in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet noemen of het ligt er. Mijn viskoopman van nu weet van alle vis waar het vandaan komt en hoe je dat klaarmaakt. Maar dat was vroeger wel anders.

Toen het assortiment, alweer een behoorlijke tijd geleden, werd uitgebreid met allerlei nieuwe soorten en je vroeg hoe je die vis het best kon klaar maken zei de viskoopman steevast “OPBAKKEN”!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page